
ReCultura brengt cultuur, erfgoed en betekenis samen.
Door het uitvoeren van kleine onderzoeken, het bijeen brengen van wetenswaardigheden ontstaat een basis waar op een creatieve wijze erfgoed wordt ingezet voor maatschappelijke doeleinden.
erfgoedprojecten

Erfgoed jan Theelen
De uitgebreide muzikale nalatenschap van arrangeur en studiobaas Jan Theelen wordt veiliggesteld voor de toekomst.
In samenwerking met Podiumkunst.net en het RegioArchief Sittard-Geleen wordt door ReCultura onderzocht hoe de erfgoedsector dient om te gaan met dit soort omvangrijke collecties.

Erfgoed Bruine Cafés
Lokale bruine cafés zijn vaak musea van het gemeenschapsleven.
In opdracht van de Rijksdienst Cultureel Erfgoed en Huis van de Kunsten Limburg inventariseert Recultura als pilot het materiële en immateriële erfgoed in bruine cafés.

Wiel Meertens
De nalatenschap van priester-kunstenaar Wiel Meertens wordt geïnventariseerd door ReCultura i.o.v. de erven fam. Meertens, Rijksdienst Cultureel Erfgoed en Huis voor de Kunsten Limburg.

Auvelemenkes
In opdracht van de Gemeente Sittard-Geleen en buurtbewoners wordt een korte wandelroute door een park ontwikkeld op basis van de legendarische Auvelemenkes, historische gegevens, betekenis en natuureducatie. kortom; een echte klus voor ReCultura!


De Blinde Herder
Maskers in de St.-Petruskerk
Op zoek naar het achterliggend verhaal en betekenis van een oud volksverhaal over een blinde herder.
Is het verhaal een verzinsel of heeft het ons meer te vertellen. En zijn er nog sporen te vinden in archieven, oude boeken of zelfs in het landschap. Kortom een multidisciplinaire zoektocht op basis van een klein verhaal.
In de Sittardse St.-Petruskerk zijn verscheidene maskerkoppen te zien. Wat is hun betekenis? misschien apotropaia? Is het hergebruikt materiaal? Hoe oud zijn ze? Veel vragen waar nog niet snel een antwoord op te vinden is. Daarom; een sluimerend onderzoek, maar niet minder interessant.