Biografie

l/

René Haustermans (Sittard,1977)  zingt, vertelt en schrijft. Alles wat René doet zit op het snijvlak van cultuur(-hitsorie), kunst en levensbeschouwing. Deze unieke combinatie van disciplines maakt René, René.

 

René houdt zich o.a. bezig met het bestuderen van cultuurhistorische onderwerpen. Die onderwerpen variëren van muziekgeschiedenis, tradities, devoties, personen, etc.

Deze onderzoeken resulteerden in publicaties, lezingen en tentoonstellingen voor o.a Museum Het Domein in Sittard, het Euregionaal Historisch Centrum Sittard-Geleen, (tegenwoordig www.dedomijnen.nl), de Provincie Limburg en het Museum van de Vrouw in Echt. Zo onstonden er tentoonstellingen over de troubadours uit de regio Sittard-Geleen, Het Julianakanaal, Frits Rademacher, Toon Hermans, stadsfiguur Zefke Mols, Oorlogsherinneringen uit Echt-Susteren en momenteel is er een onderzoek gaande naar de Molukse Gemeenschap in Sittard-Geleen en Echt.

Ook worden al deze onderwerpen vertaald naar belevingsgerichte activiteiten voor ouderen, volgens een geheel eigen methodiek. 

In 2010 verscheen een boekwerkje dat was gewijd aan de geschiedenis van het Gemmaklooster en -devotie in Sittard en troubadours in Limburg. Ook verschenen er diverse artikelen in historische uitgaven over o.a. zijn overgrootmoeder Maria Marx, als vrouw in de Sittardse gemeenteraad. In 2012 schreef René in opdracht van de Kennedymars Sittard een jubileumboek en in 2019 een boek over 350 jaar Broederschap Sittard-Kevelaer. 

Verder schrijft René Collums voor diverse media en is hij een vraagbaak voor diverse mediabedrijven. 

 

De lezingen die René geeft gaan over diverse onderwerpen, vaak gerelateerd aan publicaties en tentoonstellingen en overige interessegebieden.

Tevens is René werkzaam als pastoraal medewerker in www.kloosterwittem.nl 

 

 Volg me op www.twitter.com/ReneHaustermans

Kijk ook op www.facebook.com/renehaustermans

Of luister via https://soundcloud.com/user-928067103